امتیاز موضوع:
  • 0 رای - 0 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
چرا امام رضا(ع) در مدینه قیام نکردند؟
#1
❁﷽❁
سؤال:
چرا امام رضا (علیه السلام) در مدینه با وجود اوضاع به هم ریخته در خلافت عباسی، قیام نکرد؟

پاسخ:
دوره امامت حضرت علی بن موسی الرضا (علیه السلام) یکی از پر برکت ترین دوره‌های ائمه اطهار (علیهم السلام) است. عصر زندگی آن حضرت عصر پر تلاطمی بود؛ از یک سو قیام‌های مکرر زیدیان بر ضد حکومت‌های وقت به وقوع پیوست، از سوی دیگر معتزله عقل‌گرا تفکرات خود را وارد حوزه اسلامی کرده بودند و با ترتیب دادن جلسات بحث و مناظره، خود را پرچم‌دار علم کلام معرفی می‌کردند، امام رضا (علیه السلام) با مواضع حکیمانه خود و بحث و مناظره با ارباب مختلف ادیان و فرق، تأثیرات شگرفی در تثبیت تشیع و اسلام در آن مقطع داشتند.
ائمه (علیهم السلام) چون هر کدام با حکام ظلم و جور روبه‌رو بودند، در تنگناهای خاصی قرار داشتند که امکان قیام برای این بزرگواران فراهم نبود. از این رو، با تدابیری که برگرفته از وحی الهی بود شیعیان را رهبری کرده و هدف‌های شوم حکام جور را به شیعیان گوشزد می‌کردند.
در زمان حاکمیت مأمون، به دلیل تبلیغاتی که برادران حضرت بالاخص ابراهیم بن موسی در جهت شناساندن اما رضا (علیه السلام) داشتند امام رضا علیه السلام از مقبولیت و محبوبیت خوبی برخوردار بود. از این رو، مأمون که در سیاست تبحر داشت، چون متوجه گردید که مردم فوج فوج به امام رضا (علیه السلام) می‌گروند، با توجه به این که از حکومت خود خائف بود و امام رئوف را خطر بزرگی برای حکومت خود می‌دانست تدبیر جدیدی اندیشه کرد و به امام رضا (علیه السلام) پیشنهاد ولایت عهدی کرد و در واقع فعالیت امام (علیه السلام) را محدود کرد. (1)

منبع:
1. طبری، محمد، تاريخ الرسل و الملوک، ج 8، ص 538.

[highlight=#ffffff]
[/highlight]
تصویرقشنگیست که در صحنه ی محشر مادورحسینیم(ع) و بهشت است که مات است!
پاسخ
سپاس شده توسط:
#2
برای روشن شدن بیشتر چند نکته یادآوری می شود:
الف: معصومين دوران حكومت بني اميه كه با تلاش مستمر و در محدوديت شديد فرهنگ ناب اسلام و سيره پيامبر اكرم (ص) به نسل كنوني رسانده بودند در دوران حكومت بني عباس با همان محدوديتها و تنگناهای پيچيده در زر ورقي جذاب روبرو شده بودند.از اينرو شيوه مبارزه و گذرندان فرهنگ ناب اسلام و تشيع از اين گذرگاه سخت نيازمند شيوه اي نوين بود.
ب: پس از حادثه كربلا ، كه تبيين سيره پيامبر اكرم (ص) و فرهنگ تشيع از سوي امام سجاد (ع) در قالب ادعيه و اذكار و سپس توسط امام محمد باقر (ع) و امام جعفر صادق (ع) در برپايي محافل درس و تاسيس حوزه هاي شيعه دنبال مي شد در دوران امام موسي كاظم (ع) وارد مرحله اي حساس شد .
سياست خلفاي بنی عباس بعد از شهادت مظلومانه امام موسی بن جعفر علیه السلام حول محور تحت نظر گرفتن ائمه در دايره اي خاص و رويكرد به عوام فريبي در ظاهر سازي خصوصاً نسبت به اظهار محبت به اهل بيت مي چرخيد.
ج:شرايط پيچيده دوره امامت امام رضا (ع) در ابعاد گوناگون سياسي ، اجتماعي و فرهنگي امام رضا (ع) را بر آن داشت تا به فراخور و زمان هاي متفاوت شيعيان را رهبري نمايد.

د:شرايط زماني امامت امام رضا (ع) به گونه اي بود كه با زيركترين و حيله گرترين خليفه بني عباس روبرو بود. فردي كه علاوه بر تسلط بر علومي چون فقه در موج سواري بر وقايع سياسي واجتماعي تبحر خاصي داشت.
هـ: با توجّه به اینکه قبل از ولایت عهدی امام رضا علیه السلام علویون قیام های متعددی داشتند(مهدی پیشوایی، سیره پیشوایان، ص 486 )، حاكميت دچار تزلزل بوده است. لذا مأمون ـ آخرين خليفه‌ي دوران امام رضا عليه السّلام سعي كرد با شركت دادن امام رضا عليه السّلام در حكومت، با عنوان ولايتعهدي ، علويان را در مقابل خويش خلع سلاح سازد و محبوبيت‌شان را در ميان توده‌ي مردم مورد سؤال قرار دهد. از طرف ديگر او از طرف ايرانيان كه طرفدار اهل بيت عليهم السّلام بودند مورد تأييد واقع مي‌شد و چنين وانمود مي‌كرد كه قصد او از برادركشي، تفويض حكومت به اهل آن بوده است.( ر.ك: سيوطي، تاريخ الخلفاء، بيروت، دار الجيل، 1408 هـ ق، ص 366)
مامون پس از به قتل رساندن برادرش امين و بدست گرفتن قدرت ، مرو را مركز حكومت خود قرار داد وي با كمك وزير هوشمند خود فضل بن سهل به تثبيت موقعيت خود و تسلط كامل بر سرزمين پهناور اسلام نمود ، مامون كه از جانب امام رضا (ع) سخت بيمناك بود و وي را اصلي ترين رقيب خود در جهان اسلام به شمار مي آورد در انديشه محدود ساختن حضرت قرار داشت و پیشنهاد ولایت عهدی را به وی داد و با اجبار حضرت را به مر (خراسان) آورد . امام كه از شهادت باكي نداشت بخوبي مي دانست عدم پذيرش ولايت عهدي زمينه را براي شهادت وي و سپس عوام فريبي و مظلوم نمايي مامون ، مهيا مي سازد از اينرو با شرط عدم دخالت در امور سياسي عدم پذيرش قضاوت و عدم دخالت در عزل و نصب و دادن فتوا در پنجم ماه مبارك رمضان سال 201 هجري ولايتعهدي را پذيرفت.
بنابراين وقتي به منابع تاريخي مراجعه مي‌كنيم اكثر قيام‌هاي علويّون عليه مأمون را قبل از قبول ولايت عهدي از طرف آن حضرت ذكر مي‌كنند و بر اين اعتقادند كه بعد از آمدن امام رضا ـ عليه السّلام ـ به مرو شورش عليه مأمون صورت نگرفت. به جز قيامي كه توسط عبد الرحمان بن احمد در يمن شكل گرفت و سبب آن هم باتفاق مورخين ظلم و جور وُلات مأمون در آن منطقه بود.

(ابن اثير، الكامل في التاريخ، ج 4، بيروت، دار احياء التراث العربي، چاپ اول، 1408، ص 207؛ و طبري، تاريخ طبري، ج 7، بيروت، مؤسسة اعلمي، (بي تا)، ص 168؛ و جعفر مرتضي عاملي )

برای کسب آگاهی بیشتر کتاب زیر معرفی می شود:
جعفر مرتضي عاملي، حيات سياسي امام رضا علیه السلام
تصویرقشنگیست که در صحنه ی محشر مادورحسینیم(ع) و بهشت است که مات است!
پاسخ
سپاس شده توسط:


موضوعات مشابه ...
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  شهادت امام محمد باقر(ع)تسلیت باد nza3380 2 1,168 ۲۶-۰۴-۰، ۰۹:۱۳ ب.ظ
آخرین ارسال: admin
  "مناجات امام سجاد(ع)" !!Tina!! 2 461 ۱۸-۰۷-۹۶، ۰۱:۵۵ ب.ظ
آخرین ارسال: taranomi
  ´▫.ஜ ابعاد شخصيتى امام رضا عليه السلامஜ .▫` nza3380 1 162 ۱۲-۰۵-۹۶، ۰۳:۱۱ ب.ظ
آخرین ارسال: nza3380

چه کسانی از این موضوع دیدن کرده اند
2 کاربر که از این موضوع دیدن کرده اند:
nza3380 (۱۹-۰۵-۹۵, ۱۰:۵۷ ب.ظ)، fatemeh . R (۲۰-۰۵-۹۵, ۱۰:۱۲ ق.ظ)

پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان