ایران رمان

نسخه‌ی کامل: رنگِ مو از نقش‌ فتحعلی‌شاه پاک شد
شما در حال مشاهده نسخه آرشیو هستید. برای مشاهده نسخه کامل کلیک کنید.
۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۵:۵۳
 
رنگِ مو از نقش‌ فتحعلی‌شاه پاک شد

معاون میراث‌فرهنگی تهران گفت: نقش‌برجسته قاجاری چشمه‌علی که در روزهای اخیر توسط فرد یا افرادی به وسیله رنگ مو و مواد شیمیایی مخدوش شده بود، با انجام یک کار مرمتی پاک‌سازی شد.
خبرگزاری ایسنا: معاون میراث‌فرهنگی تهران گفت: نقش‌برجسته قاجاری چشمه‌علی که در روزهای اخیر توسط فرد یا افرادی به وسیله رنگ مو و مواد شیمیایی مخدوش شده بود، با انجام یک کار مرمتی پاک‌سازی شد.
 
[عکس: 2595463_983.jpg]
 
روز ششم اردیبهشت ماه خبر داده شد که نقش‌برجسته یا سنگ‌نگاره فتحعلی‌شاه در چشمه‌علی شهر ری با رنگ موی مشکی مخدودش شده است، همچنین اشاره شد این اتفاق درحالی افتاده که کیوسک نیروی انتظامی در نزدیکی این اثر تاریخی مستقر بوده و انتظار حفاظت بیشتری می‌رفته است. در محدوده چشمه‌علی با وجود قدمت تاریخی که تا هفت‌هزار سال تخمین زده شده است، هیچ دوربین مداربسته‌ای نصب نشده و حفاظت از آن در ضعیف‌ترین شکل ممکن است. با این حال، مدیر میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان ری گفته که شخص یا اشخاص خاطی را تحت پیگرد قانونی قرار می‌دهد.
 
پس از این اتفاق که با واکنش‌های برخی اعضای شورای شهر برای اجرای طرح محافظت از چشمه‌علی مواجه شد، کارشناسان گروه حفاظت ایکوم ایران پس از بررسی اولیه نقش‌برجسته فتحعلی‌شاه تایید کردند رنگ ریخته روی این نقش‌برجسته از جنس اکسیدانِ رنگ مو و رنگ خوراکی بوده و این مواد در عمق نفوذ کرده و پاکسازی کامل مشکل است.
 
[عکس: 2595462_865.jpg]
 
با این وجود، مرتضی ادیب‌زاده ـ معاون میراث فرهنگی تهران ـ یک روز پس از آغاز عملیات پاکسازی، گفت: پس از اعلام گزارش مخدوش شدن نقش‌برجسته چشمه‌علی با رنگ، در همان ساعات ابتدایی روز دوشنبه ششم اردیبهشت‌ماه کارشناسان معاونت میراث‌فرهنگی و متخصصان مرمتی از محل بازدید داشتند. پس از نمونه‌برداری‌های اولیه و بررسی میزان و نحوه آسیب‌ها، گروه مرمتی به صورت داوطلبانه برای مرمت و پاکسازی نقش‌برجسته اعلام آمادگی کردند. در ادامه با انجام کار آزمایشگاهی و مشخص شدن حلال رنگ در کمتر از ۲۴ ساعت با تلاش گروه مرمتی، اثر رنگ بر روی نقش‌برجسته پاک‌سازی شد.
 
[عکس: 2595464_876.jpg]
 
[عکس: 2595465_413.jpg]
 
پاک‌سازی نقش‌برجسته چشمه‌علی توسط گروه حفاظت و مرمت ایکوم به سرپرستی مهندس بهنود گوهربین انجام شده است.