۲۳-۱۲-۹۳، ۱۱:۴۹ ق.ظ
قلیـ ـان هایی که با طعم ها و بوهای مختلف در بازار عرضه می شوند ،هدفی جز اعتیاد مصرف کننده و عادت دادن آنان به دود کردن ندارند
زهرا عبداللهی، مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت اظهار داشت: بسیاری از مردم به اشتباه قصد میکنند که قلیـ ـان از سیـ ـگار خطر کمتری دارد، در حالیکه در بسیاری از موارد قلیـ ـان مضرتر نیز عمل میکند. توتون قلیـ ـان بسیار نامرغوب بوده و مواد مصنوعی افزودنی به آن گازهای سمی زیادی تولید میکند.
وی ادامه داد: قلیـ ـان 400 ماده سمی و سرطانزا دارد. تنباکوهای میوهای علاوه بر این 400 نوع سم، مواد مضرتری نیز دارند که از پوست میوه تخمیر شده با مواد افزودنی تهیه میشوند و میتوانند باعث آلرژی، آسم و حساسیت شوند. نیکوتین نیز ماده اعتیاد آور تنباکو میباشد که منجر میشود فرد مصرف کننده قلیـ ـان برای تامین نیاز خود در طول زمان قلیـ ـان بیشتری بکشد. در نتیجه، یک قلیـ ـان میتواند دهها برابر یک سیـ ـگار دود و گاز سمی وارد ریه افراد کند.
گفتنی است که هر وعده قلیـ ـان معادل 100-50 نخ سیـ ـگار بوده و بیش از 80 درصد افراد معتاد، ابتدا با سیـ ـگار شروع کردند. لذا لازم است افراد در صورت ترک کردن سیـ ـگار، قلیـ ـان را جایگزین آن نکنند.
عبداللهی خاطر نشان کرد: بنا به تحقیقات انجام شده افرادی که قلیـ ـان مصرف میکنند بیشتر از افراد سیـ ـگاری مستعد اعتیاد به مواد مخدر و حشیش میشوند. هرچند کشیدن قلیـ ـان بلافاصله فرد را معتاد نمیکند اما در دراز مدت آثار سوء خود را نشان میدهد.
به عبارت دیگر قسمت عمدهای از اعتیاد و عادت به قلیـ ـان مربوط به آداب و رسوم کشیدن آن در برخی جمعهای دوستانه و خانوادگی است که متاسفانه به دلیل باورهای غلط و عدم اطلاع از ضرر وزیان آن باعث میشود تا جوانانی که در این جمعها قلیـ ـان میکشند مورد نکوهش قرار نگیرند و نیز به دلیل بوی خوش، نداشتن سرفه و سوزش گلو، لذت و وقت گذرانی و … با استقبال روبرو شود
آمدن ' بودن ' شدن ' رفتن