امتیاز موضوع:
  • 0 رای - 0 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
راهنمای کاشت و پرورش تربچه
#1
[عکس: -5-700x675.jpg]

نام انگلیسی : RAPHANUS SATIVUS

خانواده : BRASSICACEAE – شب بوها یا چلیپائیان

بومی : جنوب آسیا و اروپا

تربچه گیاهی است یک ساله که مزه ای تند یا شیرین دارد و دارای مقدار زیادی آب است.  آب تربچه اگر به طور خالص مصرف شود، خاصیت پاک ‌کنندگی و نرم‌ سازی بدن به خصوص در مخاط‌ بینی، سلول‌ ها، مجاری معده، کیسه صفرا، کبد، روده‌ ها، کلیه و ریه‌ ها را دارد و برای معالجه روماتیسم موثر است. برخی از مهم ترین مواد مغذی و مواد معدنی موجود در تربچه عبارتند از پتاسیم، ویتامین C، فولات، فیبر، منگنز، مس، منیزیم، کلسیم، ویتامین B6، ریبوفلاوین و سدیم.  برگ و ریشه تربچه دارای مقدار فراوانی ویتامین C است. مقدار ویتامین C موجود در برگ‌های این سبزی، نسبت به ریشه آن بیشتر است. ریشه کروی و قرمز این سبزی همچنین دارای مقادیر فراوانی پتاسیم، اسید فولیک و مس است.
تربچه با داشتن مواد معدنی و ویتامین ث جزو خوراکی‌های مفید محسوب می‌شود. به همین دلیل خوب است که با کاشت این سبزی خوردن پرخاصیت در داخل گلدان، تربچه‌های نقلی سالمی پرورش دهید. کاشت این گیاه در خانه این حسن را دارد که تربچه در خاک و آب سالم و به‌دور از آفت و سموم شیمیایی پرورش می‌یابد و به‌این‌ترتیب ارگانیک و سالم‌تر است. یکی از ویژگی‌های کاشت تربچه این است که بعد از سه تا چهار روز جوانه می‌زند، به‌سرعت رشد می‌کند و در عرض ۲۰ تا ۳۰ روز شما را به محصول می‌رساند. به‌این‌ترتیب لازم نیست که بابت مراحل رشد گیاه انتظار زیادی بکشید.
نقل قول:قسمت خوراکی این گیاه ریشه ، ساقه ، برگ و گاها بذر می باشد. علت رنگ قرمز در این سبزی پر خاصیت وجود آنتوسیانین است . طعم تند تربچه به دلیل وجود ماده سنوول Senovol می باشد. در گونه های بنفش رنگ ، علت وجود این رنگ ماده Malvia chloride می باشد.
انواع تربچه :
۱ – تربچه قرمز گرد که بسیار زود رس بوده و بعد از ۲۲ روز قابل برداشت است.
۲ – تربچه قرمز نوک سفید که جنس آن بسیار مرغوب بوده و در مدت ۲۸ روز قابل بهره برداری است.
۳ – تربچه سفید گرد که در مدت ۳۵ روز پس از کاشت قابل بهره برداری است.
۴ – تربچه گرد صورتی که در مدت ۲۸ روز قابل بهره برداری است و قطر آن ممکن است به ۵ سانتی متر هم برسد بدون آن که وسط آن پوک شود.
۵ – تربچه بلند که حالت کشیده دارد که بسیار ترد و لذیذ است و قابلیت کشت آن در تمام طول سال وجود دارد.

خواص داروئی تربچه :
  • ترب از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و از زمانهای بسیار قدیم برای درمان بسیاری از بیماریها بکار می رفته است .
  • ترب برای دفع سنگهای صفراوی مفید است .
  • ترب در بعضی از اشخاص تولید گاز و آروغ می کند و تخم آن گاز و نفخ را از بین می برد .
  • ترب برای درمان نقرس و روماتیسم مفید است .
  • برگ ترب اگر با غذا خورده شود به هضم غذا کمک می کند .
  • آب برگ ترب برای تقویت چشم مفید است .
  • ترب برای درمان یرقان مفید است .
  • تخم ترب درد را تسکین می دهد .
  • در صورت مسمومیت غذایی مقداری تخم ترب را همراه با سکنجبین به بیمار بدهید باعث استفراغ می شود و معده را پاک می کند .
  • برای مداوای زخم های بدن از ترب و عسل ضماد تهیه کرده و روی زخم بگذارید .
  • دم کرده ترب ادرار آور است و برای درمان حبس البول بکار می رود .
  • تخم ترب ادرار آور و قاعده آور است .
  • اگر دست یا پای شما سرما زده است ترب را در آّب بجوشانید و بگذارید تا کمی سرد شود بطوریکه دست را نسوزاند سپس عضو سرما زده را چند بار در روز در این جوشانده قرار دهید .
  • دم کرده ریشه ترب تقویت کننده بدن است .
  • برای دفع سنگ کیسه صفرا و سرفه های تشنج آور از ترب بصورت زیر استفاده کنید :در یک ترب بزرگ حفره ای ایجاد کرده و همچنین در ته آنهم سوراخ ریزی بوجود آورید بطوریکه آّب قطره قطره از آن خارج شود . سپس مقداری شکر در حفره ریخته و آنرا با آب پر کنید و ترب را در دهانه شیشه یا استکانی قرار دهید که آب آن قطره قطره از سوراخ ریز ته ترب خارج شده و در داخل شیشه یا استکان پر شود . این آب را چند بار در روز بنوشید .
  • خوردن تخم ترب ترشح شیر را زیاد می کند .
  • جوشانده ترب برای درمان اسهال خونی مفید است .
  • تخم ترب اشتها آور است.
  • برای از بین بردن تب، تخم ترب را دم کرده و به بیمار بدهید .
  • تخم ترب بصورت ضماد برای ورم پستان در مادران شیرده استفاده می شود


شرایط پرورش تربچه :

نور مناسب تربچه :
شما باید برای پرورش تربچه بذر را در مکانی با نور کامل بکارید هرقدر سرعت رشد گونه انتخاب بیشتر باشد نیاز نوری نیز بیشتر خواهد بود. برخی از واریته های تربچه می توانند تا حدی سایه را تحمل کنند.

دمای مناسب تربچه :
این گیاه تا دمای ۳- درجه را تحمل میکند، تربچه از جمله سبزیجات فصل سرد است. این گیاه در گرمای بیش از حد ، پوک خواهد شد، تربچه گیاه گلخانه سرد است. بازه دمایی برای پرورش تربچه ۶ تا ۳۰ درجه سانتی گراد است.

آبیاری تربچه :
به‌دليل حجم و شاخ و برگ کم تربچه اين گياه به آب زيادى نياز ندارد و نگهدارى ظرفيت مزرعه بين ۶۰ تا ۷۰ درصد کفايت مى‌کند. مهم‌تر از آن يکنواختى در آبيارى است، زيرا نوسانات شديد در آبيارى باعث ترکيدن غده‌ها خواهد شد. آبيارى نامرتب و خشکى هوا در پوک شدن غده‌ها نيز اثر دارد. همچنين آبيارى و رطوبت زياد هم باعث بروز بيمارى مختلف خواهد شد. پرورش تربچه نیازمند آب فراوان است ، خاک نباید خشک شود. آبیاری را اول صبح انجام دهید تا گیاه شما دچار بیماری نشود. البته این گیاه به دلیل دوره رشد کوتاه حساسیت کمی به بیماری دارد.

خاک مناسب پرورش تربچه :
از آنجا که تربچه دارای رشد سریع می باشد ، یک خاک غنی و حاصلخیز ضروری می باشد. برای رسیدن هر چه زودتر به محصول ، خاک ماسه ای یا ماسه ای – لومی پیشنهاد شده است. خاک باید عاری از سنگ و سنگ ریزه ، کلوخ ، توده های انباشته ی خاکی باشد. محل تخم ریزی باید بصورت یکنواخت باشد تا یک محصول خوب را بتوان تضمین نمود.
PHمحيط يا محلول غذايي براي رشد گياه بسيار مهم است. هر گياهي محدوده PH خاصي دارد که خارج شدن از اين محدوده باعث کم شدن رشد يا حتي مرگ گياه مي شود. PH کمتر از ۴٫۵ يا بيشتر از ۹ صدمات سختي به ريشه گياه وارد مي کند و اثرات زيان آوري روي رشد گياه دارد.

کوددهی تربچه :
اگر شما در سطح خانگی این گیاه را پرورش می دهید استفاده از کود شیمیایی ۱۰-۱۰-۵ (نیتروژن – فسفر- پتاسیم ) توصیه می شود. شما می توانید از آب آکواریوم برای فراهم کردن نیتروژن برای این گیاه استفاده کنید. کود دامی برای بهبود شرایط خاک پیشنهاد می شود.

کاشت بذر تربچه :
بذر تربچه باید به تناوب ۱۵ روز یکبار کاشته شود، بذر به دو روش کاشت خطی و کاشت کرتی کاشته می شود. در کاشت خطی بذر در ردیف هایی مشخص با فاصله کاشته می شود.
از زمان کاشت بذر تا زمان برداشت ۲۰ تا ۴۰ روز بسته به گونه زمان مورد نیاز است.


پروش کاشت تربچه در گلدان :
برای کاشت تربچه در گلدان مراحل زیر را دنبال کنید:
  1. گلدان مورد نظر خود را با خاک مناسب پرکنید . خاک باغچه مخلوط با خاکبرگ و ماسه بهترین خاک برای کاشت تربچه است. خاک باید زهکشی خوبی داشته باشد و با کودهای آلی غنی شده باشد. همچنین می‌توانید به جای گلدان از ظروف پلاستیکی موجود در منزل نیز استفاده کنید. فقط کافی است ته آن سوراخی برای خروج آب اضافی ایجاد نمایید.
  2.   برای پر کردن گلدان به ارتفاع حداقل ۱۵ سانتی‌متر داخل آن خاک بریزید و سطح آن را مرطوب کنید. اضافه کردن مواد مغذی به خاک بهتر است قبل از کاشت بذر انجام شود زیرا تربچه دوره رشد کوتاهی دارد.
  3. برای اینکه از سبز شدن بذرها مطمئن شوید، پیشنهاد می‌کنیم آنها را یک شب بخیسانید. به این منظور بذرها را در یک دستمال یا گونی مرطوب قرار دهید.
  4. بذرهای تربچه را بر روی سطح رویی خاک بکارید و به عمق نروید. می‌توانید بذرها را به آرامی بر روی سطح خاک بپاشید و سپس روی آن را با لایه نازکی از خاک در حد چند میلیمتر بپوشانید. فاصله بین بذرها را ۲ تا ۴ سانتیمتر در نظر بگیرید.
  5. گلدان‌ها را به محلی گرم و دور از وزش مستقیم باد منتقل کنید. لازم است بستر کاشت تربچه همواره مرطوب و نه غرقاب نگه داشته شود و حداقل روزی ۶ ساعت برابر نور خورشید به گیاه بتابد.
  6. چنانچه رشد تربچه‌ها کند بود، می‌توانید به آن مقداری کمپوست اضافه کنید.
  7. سبزی تربچه خیلی زود رشد می‌کند (بذر تربچه ۴ تا ۷ روز بعد از کاشت سبز می شود)، بنابراین بعد از گذشت سه هفته به تربچه‌های خود سر بزنید. زمانی که تربچه ها به اندازه مورد نظرتان رسیدند آن‌ها را برداشت کنید. تربچه‌های کوچکتر طعم بهتری دارند. همچنین بزرگ شدن زیاد تربچه باعث سفت شدن و آسیب به ریشه گیاه می‌شود.
  8. در حالت معمول باغبان‌ها، هنگامی که قطر تربچه‌ها، به ۲/۵ سانتیمتر رسید، برداشت را آغاز می‌کنند. اما اگر قصد دارید از برخی تربچه‌ها برای تهیه بذر استفاده کنید، باید اجازه دهید گیاه برای مدت بیشتری درخاک باقی بماند.

برداشت تربچه :
در تابستان و بهار هر ۶ روز یکبار برداشت را انجام دهید، در پاییز روزانه برداشت را انجام دهید.در گونه های برگی هر گاه برگ به اندازه مناسب رسید برداشت کنید.

بذر گیری تربچه :
برای به دست آوردن بذر مرغوب باید در پایان دوره رشد، از بین آخرین بوته ها، تربچه های سالم و قوی و یکدست را انتخاب و جدا نموده و آن ها را در زیر خاک و ماسه خشک در محل تاریک انبار کرد و پس از گذشتن فصل زمستان آن ها را بیرون آورده و در زمین آماده شده به فواصل ۴۰ تا ۵۰ سانتی متر کاشته و آبیاری کنید. پس از مدت ۱۵ تا ۲۰ روز جوانه ها به تدریج ظاهر و گل ها تشکیل می شوند. در اوایل تابستان بذر روی گیاه تشکیل می گردد. پس از رسیدن بذرها آن ها را جمع آوری کرده و بعد از خشک کردن به آهستگی آن ها را کوبیده و بذور جدا شده را در سایه خشک کرده و نگه داری نمایید.

بازنده میگه میشه اما سخته
برنده میگه سخته اما میشه


 
پاسخ
سپاس شده توسط:


موضوعات مشابه ...
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  آموزش کاشت و برداشت فلفل در خانه taranomi 1 289 ۰۵-۱۲-۹۶، ۰۹:۲۸ ب.ظ
آخرین ارسال: taranomi
  راهنمای صرفه جویی درمصرف آب ماشین لباسشویی !!Tina!! 2 372 ۰۷-۰۸-۹۶، ۱۱:۴۲ ب.ظ
آخرین ارسال: taranomi
  راهنمای خرید میز تحریر استاندارد ملکه برفی 1 524 ۲۲-۰۹-۹۴، ۰۳:۴۹ ق.ظ
آخرین ارسال: شقایق سرخ

چه کسانی از این موضوع دیدن کرده اند
1 کاربر که از این موضوع دیدن کرده اند:
sadaf (۱۱-۰۳-۹۹, ۰۲:۲۲ ب.ظ)

پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان