امتیاز موضوع:
  • 0 رای - 0 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
سِيرُوا فِي الْأَرْضِ ثُمَّ انظُرُوا كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الْم
#1
بسم الله الرحمن الرحیم
پرسش:در قرآن شریف، بیش از ده مرتبه در آیات و سوره های مختلف، به سفر کردن در زمین به منظور دیدن عاقبت کار تکذیب کنندگان توصیه شده است.
سوالی که برای من به وجود آمده این است که چگونه می توان با سفر کردن به عاقبت کار تکذیب کنندگان پی برد؟!

آیا مثلاً با سفر کردن به سواحل شمال و جنوب و شهرهایی مثل اصفهان و.. یا سفر به اروپا می توان به این هدف رسید و به این توصیه ی قرآنی عمل کرد؟!
پاسخ: شما وقتي ويرانه هاي كاخ و دارالاماره ي كوفه را مي بينيد – دار الاماره اي كه جناب مسلم بن عقيل رضوان الله تعالي عليه را از بالاي كنگره هاي آن به پايين پرت و به شهادت رساندند – آنگاه ملاحظه ميكنيد كه در كنار همين ويرانه هاي دارالاماره ضريح مطهر جناب مسلم در مسجد كوفه، محل زيارت مشتاقان و عاشقان اهلبيت (عليهم السلام) است چه چيزي به ذهن شما – گردشگر مسلمان - متبادر مي شود؟ آن قدرتي كه مسلم را از بالا به پايين انداخت كجا بود وقتي او را در مسجد كوفه دفن ميكردند؟
در شام كه مركز و مقر بني اميه بود با رويت مزار مطهر سه ساله حضرت ابا عبد الله عليه السلام شما – يعني يك گردشگر مسلمان- چگونه به اين پرسش پاسخ ميدهيد كه چگونه مركز حكومت بني اميه به يك مركز شيعي تبديل شد ؟قبر معاويه و يزيد كه در شام است اكنون در كجا واقع است ؟
يا به عكس مگر مسلمانان اندلس را فتح نكرده بودند با رويت اسپانياي امروز شما اين كشور را از زمره كشورهاي مسلمان نمي يابيد چرا؟ چه شد كه اندلس از قلمرو ممالك اسلامي جداگشت و به قبل از فتح ، بازگشت؟
اينها مطالب و سوالاتي است كه در ديدن هدفمند آثار پيشينيان و تمدنهاي گذشته ، به ذهن جستجوگر يك گردشگر هدفدار خطور نموده و آنچه از پيگيري آن براي وي حاصل مي شود بيش از آن چيزي است كه در كتب مي يابد و بيش از آن چيزي است كه براي يك توريست به معناي جوياي سرگرمي و تفريح ،عايد مي شود.
در تفسير نمونه نيز ذيل آيه 137 سوره مباركه آل عمران ، بحث گردشگري و "سير في الارض" آمده است:
"آثارى كه در نقاط مختلف روى زمين از دورانهاى قديم باقى مانده اسناد زنده و گوياى تاريخ هستند، و حتى ما از آنها بيش از تاريخ مدون بهره مند مى شويم ، آثار باقيمانده از دورانهاى گذشته ، اشكال و صور و نقوش روح و دل و تفكرات و قدرت و عظمت و حقارت اقوام را به ما نشان مى دهد، در صورتى كه تاريخ فقط حوادث وقوع يافته و عكسهاى خشك و بى روح آنها را مجسم مى سازد.
آرى ويرانه كاخهاى ستمگران ، و بناهاى شگفت انگيز اهرام مصر و برج بابل و كاخهاى كسرى و آثار تمدن قوم سباء و صدها نظائر آن كه در گوشه و كنار جهان پراكنده اند، هر يك در عين خاموشى هزار زبان دارند و سخنها مى گويند"(1)
لذا بحث "سيروا ...فانظروا..." بر روي عبرت گيري از سرگذشت پيشينيان و دريافت سنن الهي جاري در نسلها و عصرها و زندگي بشر است ؛ سنني كه قانون الهي بوده و تعارف بردار يا استثنا پذير نيستند .
فرعون ، فرعون شد زيرا بني اسرائيل خود را ضعيف نمودند و در برابر ظلم او بپا نخاستند .اندلس از دست مسلمانان خارج شد زيرا مسلمانان مفتوح، از آموزه هاي ديني فاصله گرفتند .جنگ احد با شكست مواجه شد چون مسلمانان به دستور پيامبرشان عمل نكردند ،بني اسرائيل در تيه سرگردان شدند چون به دستور پيامبرشان پشت كردند ،و ...اينها سنت الهي است .
"سيروا في الارض " براي عبرت گيري است ؛ براي درك و دريافت نتيجه ي تلاش اقوام گذشته بشر يا دريافت نتيجه نافرماني او ست و اينكه عنايات خداوند نسبت به گروه اول چگونه رخ نمود و غضب او در خصوص گروه دوم به چه شكلي ظهور يافت .

(1)- ر.ك:تفسير نمونه ،ذيل آيه 137 سوره مباركه آل عمران

کلید واژه ها : گردشگری ، گردشگری در قرآن ، سفر و گردشگری در قرآن، سیر فی الارض، عبرت آموزی، سنن الهی

[highlight=#ffffff]
[/highlight]
تصویرقشنگیست که در صحنه ی محشر مادورحسینیم(ع) و بهشت است که مات است!
پاسخ
سپاس شده توسط:


چه کسانی از این موضوع دیدن کرده اند
4 کاربر که از این موضوع دیدن کرده اند:
نويد (۲۶-۰۵-۹۵, ۰۱:۵۹ ق.ظ)، nza3380 (۲۶-۰۵-۹۵, ۰۱:۴۶ ق.ظ)، #*Ralya*# (۲۶-۰۵-۹۵, ۰۱:۵۱ ق.ظ)، ثـمین (۲۶-۰۵-۹۵, ۰۱:۳۸ ق.ظ)

پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان