شرکت استارتاپ کانسیومر فیزیکس (Consumer Physics) قصد دارد با تعبیه کردن یک طیفسنج مولکولی در موبایل به کاربران این امکان را دهد که از طریق دوربین موبایل خود مقدار کالری مواد غذایی را اندازه بگیرند، قرصها را شناسایی کنند و با اسکن کردن اشیاء اطلاعاتی که با چشم غیرمسلح امکان دسترسی به آنها نیست، به دست بیاورند.
این شرکت اسرائیلی چهار سال پیش توسط درور شارون و دامیان گولدرینگ، فارغالتحصیلان مؤسسه تکنیون (
Technion
) تأسیس شد. هدف این شرکت عرضه فناوری طیفسنجی مولکولی به عموم مردم است که ابتدا بهصورت یک دستگاه مجزا و در سالهای آینده بهصورت یک اپلیکیشن موبایل عرضه خواهد شد. دانشمندان از طیفسنجی مولکولی برای شناسایی ترکیب شیمیایی مواد استفاده میکنند.
طیفسنجی مولکولی فناوری جدیدی نیست، اما صرفاً در چند سال اخیر که پیشرفت زیادی در حوزه نورشناسی حاصل آمده و ابررایانهها در اندازه جیبی تولید میشوند، امکان تجاریسازی این فناوری و استفاده عموم از آن فراهم آمده است.
در حال حاضر شرکت کانسیومر فیزیکس، این امکان را در قالب یک گجت کوچک با نام
SCIO
فراهم آورده است. مؤسسان این شرکت در ویدئوی تبلیغاتی خود گفته بودند که این دستگاه میتواند به شما بگوید که کدام هندوانه شیرینتر است، میوه حیات خانه شما کی میرسد، یک ماده غذایی چه میزان کالری و پروتئین دارد و بسیاری چیزهای دیگر. شارون و گولدرینگ توانستند با همین تبلیغ ظرف مدت 24 ساعت مبلغ 200 هزار دلار بهعنوان سرمایه اولیه جمعآوری کنند. ظرف مدت 30 روز، این مبلغ به 2.75 میلیون دلار رسید. حالا پس از گذشت یک سال از آن ماجرا، اولین نسخه از
SCIO
تولید شده است. قرار است این محصول ابتدا در اختیار توسعهدهندگان اپلیکیشن قرار داده شود و از اوت یا سپتامبر در دسترس همگان قرار خواهد گرفت.
این گجت به اندازه یک فندک است. میتوانید با نگهداشتن دوربین آن جلوی هر ماده غذایی و انتخاب دسته مناسب از قسمت منو (بهطور مثال «میوهها و سبزیجات» یا «پنیرها») ظرف مدت دو ثانیه مقدار مواد مغذی موجود در آن را مشاهده کنید. البته در حال حاضر، قدرت نفوذ اشعه این دستگاه حدود چند میلیمتر است به همین علت برای بررسی مواد غذایی با روکش یا پوست ضخیم باید آنها را برید. همین مسئله به یکی از چالشهای بزرگ شرکت کانسیومر فیزیکس تبدیل شده است چراکه ترکیب لایه خارجی و قسمت داخلیِ بسیاری از مواد غذایی یکسان نیست و این بدان معناست که بدون آنالیز قسمت داخلی و خارجی بهصورت مجزا، این دستگاه صرفاً اطلاعات لایه رویی را در اختیار شما قرار میدهد.
اما این دستگاه چطور کار میکند؟ این نوع از طیفسنجی با تاباندن هزاران هزار طولموج مختلف نوری به یک ماده آغاز میشود. هر طولموج با یک ماده خاص واکنش میدهد؛ بهطور مثال یک طولموج با شکر و طولموج دیگر با پروتئین. سپس این طولموجها به دستگاه بازتاب داده شده و در آنجا آنالیز میشوند.
البته آنالیز مواد غذایی تنها یک جنبه از کاربردهای این دستگاه است. فرض کنید در آینده نزدیک بتوانید از
SCIO
برای بررسی کیفیت بتون یا تشخیص چرم اصل از چرم تقلبی استفاده کنید. کاربردهای احتمالی این دستگاه بیشمار است. حتی شاید در آینده بتوان از آن برای بررسی زخمها و کسب اطلاعات در مورد علل آنها استفاده کرد و آزمایشهای ساده خون نیز انجام داد. گفتنی است این گجت توانست در «رقابت آخرین گجت باقیمانده» (
Last Gadget Standing
) مقام نخست را کسب کند.
در حال حاضر قیمت
SCIO
250 تا 300 دلار است اما همانطور که قبلاً گفته شد هدف نهایی شرکت کانسیومر فیزیکس، تعبیه کردن این دستگاه در موبایلها است. تیم 55 نفری شرکت توانسته است نظر سرمایهداران آمریکایی و اسرائیلی را برای محقق کردن این پروژه جلب کند و احتمالاً بهزودی کار تحقیق و توسعه آغاز خواهد شد.
آمدن ' بودن ' شدن ' رفتن