۲۱-۰۹-۹۱، ۰۲:۴۱ ب.ظ
این روزها قلیـ ـان از یک محصول دخانی سنتی به اعتیادی فراگیر تبدیل شده و مصرف آن، به گروه اجتماعی یا محدوده سنی خاص محدود نمیشود...
این روزها قلیـ ـان از یک محصول دخانی سنتی به اعتیادی فراگیر تبدیل شده و مصرف آن، به گروه اجتماعی یا محدوده سنی خاص محدود نمیشود.
قلیـ ـانهایی که به جای ذغال از المنت های نسوز استفاده میکنند و با برقی که از پورت یو.اس.بی به آنها میرسد دود میکنند، قلیـ ـان های پایه کوتاه مصری، قلیـ ـان های سفری و همینطور قلیـ ـان های چند لولهای، تنها بخشی از نوآوری ها در این بخش را شامل میشوند.
رواج قلیـ ـان در اروپا
مدل های خاصی از قلیـ ـان در اروپا با نام های شیشا (Shisha) و یا هابل بابل (Hubble Bubble) نیز شناخته شده و مصرف آن اخیرا در میان جوانان بسیار رواج یافته است.
دیانا اشتولتس (Diana Stolz)، کارشناس کلینیک شهر بازل سویس، در این باره میگوید: «از هر سه نفر فرد جوان که قلیـ ـان مصرف میکنند، یک نفر قطعا به بیماری مزمن ریه دچار خواهد شد و در حقیقت برای خیلی از جوانان، مصرف قلیـ ـان کلید ورود به دنیای مواد مخدر محسوب میشود».
کشیدن قلیـ ـان در قدیم در کشورهای چین، هند، پاکستان و کشورهای شرقی مدیترانه نوعی سنت بوده و مصرف آن کم کم از طریق مهاجرت در سایر کشورهای دنیا نیز رواج یافته. در کشورهای غربی قلیـ ـان از سال ۹۰ تا کنون، بیشتر در میان جوانان مرسوم شده است. یک دانشمند هندی به نام حکیم ابوالفتح میگوید که در قرن شانزدهم در دوران حکومت اکبرشاه، توتون قلیـ ـان به عنوان توتونی کم ضرر محسوب میشده است.
یک نظر سنجی از هزارها جوان نشان میدهد که مصرف قلیـ ـان در میان برخی از آنها حتی محبوب تر از مصرف سیـ ـگار است. در ایالات متحده آمریکا، از هر پنج نفر دانشجو، یک نفر قبل از این نظرسنجی قلیـ ـان مصرف کرده بوده. در بریتانیا از هر سه دانشجو یک نفر و در آلمان از هر چهار نفر یک نفر. در بسیاری از موارد، جوانان مصرف قلیـ ـان را زودتر از سیـ ـگار آغاز میکنند؛ حتی قبل از ۱۰ سالگی. بسیاری از آنان نیز گمان میکنند که ضرر قلیـ ـان کمتر از سیـ ـگار است.
کارشناسان پزشکی میگویند: هر وعده قلیـ ـان برابرمصرف یک پاکت سیـ ـگاراست. به صورتی که مصرف یک نخ سیـ ـگار بین ۵۰۰ سی سی تا یک لیتر دود تولید میکند، اما استفاده ی یک بار از قلیـ ـان ۱۰ تا ۲۰ لیتر دود تولید خواهد, دود استنشاق شده از قلیـ ـان، نه تنها همه ی مواد سرطان زای دود سیـ ـگار را دارا است، بلکه مونوکسیدکربن بیشتری هم دارد و متاسفانه به این حقیقت علمیتوجهی نمیشود
خطر قلیـ ـان میوه ای بیشتر است
توتون قلیـ ـان بر خلاف توتون سیـ ـگار دارای ماده ای مرطوب کننده به نام گلیسرین است. بسیاری مواد معطر و خوش طعم مثل اسانس سیب، نعنا، عسل یا حتی کاپوچینو نیز به توتون قلیـ ـان اضافه میشود. این مواد گرچه به نظر کم خطرتر به نظر میرسد، ولی در واقع این طور نیست.
در حین کشیدن قلیـ ـان، توتون آن تا ۳۰۰-۴۵۰ درجه سانتی گراد داغ میشود. این دوبرابر گرمایی است که هنگام سیـ ـگار کشیدن تولید میشود. بخار ایجاد شده از این طریق، با رد شدن از آب قلیـ ـان سرد میشود. اما این مسیر طولانی نیازمند یک پک عمیق و طولانی است. به این ترتیب مونواکسید کربن بیشتری نسبت به سیـ ـگار وارد خون انسان میشود. مصرف بیش از حد قلیـ ـان، میتواند به بیماری های قلبی یا حتی سکته ی قلبی و مغزی منجر شود.
محققان پزشکی در این باره میگویند: «مصرف قلیـ ـان میتواند به همان اندازه ی سیـ ـگار انسان را معتاد کند». او میافزاید: «مصرف قلیـ ـان میتواند به سرطان ریه، سرطان در ناحیه ی دهان و لب ها و همچنین سرطان مثانه بینجامد». زیان دیگر قلیـ ـان عفونت دهان است. آنها میافزایند: «زمانی که همه از یک قلیـ ـان استفاده میکنند بیماری های سل، هپاتیت و قارچ هم به راحتی میتوانند انتقال پیدا کنند.»
این روزها قلیـ ـان از یک محصول دخانی سنتی به اعتیادی فراگیر تبدیل شده و مصرف آن، به گروه اجتماعی یا محدوده سنی خاص محدود نمیشود.
قلیـ ـانهایی که به جای ذغال از المنت های نسوز استفاده میکنند و با برقی که از پورت یو.اس.بی به آنها میرسد دود میکنند، قلیـ ـان های پایه کوتاه مصری، قلیـ ـان های سفری و همینطور قلیـ ـان های چند لولهای، تنها بخشی از نوآوری ها در این بخش را شامل میشوند.
رواج قلیـ ـان در اروپا
مدل های خاصی از قلیـ ـان در اروپا با نام های شیشا (Shisha) و یا هابل بابل (Hubble Bubble) نیز شناخته شده و مصرف آن اخیرا در میان جوانان بسیار رواج یافته است.
دیانا اشتولتس (Diana Stolz)، کارشناس کلینیک شهر بازل سویس، در این باره میگوید: «از هر سه نفر فرد جوان که قلیـ ـان مصرف میکنند، یک نفر قطعا به بیماری مزمن ریه دچار خواهد شد و در حقیقت برای خیلی از جوانان، مصرف قلیـ ـان کلید ورود به دنیای مواد مخدر محسوب میشود».
کشیدن قلیـ ـان در قدیم در کشورهای چین، هند، پاکستان و کشورهای شرقی مدیترانه نوعی سنت بوده و مصرف آن کم کم از طریق مهاجرت در سایر کشورهای دنیا نیز رواج یافته. در کشورهای غربی قلیـ ـان از سال ۹۰ تا کنون، بیشتر در میان جوانان مرسوم شده است. یک دانشمند هندی به نام حکیم ابوالفتح میگوید که در قرن شانزدهم در دوران حکومت اکبرشاه، توتون قلیـ ـان به عنوان توتونی کم ضرر محسوب میشده است.
یک نظر سنجی از هزارها جوان نشان میدهد که مصرف قلیـ ـان در میان برخی از آنها حتی محبوب تر از مصرف سیـ ـگار است. در ایالات متحده آمریکا، از هر پنج نفر دانشجو، یک نفر قبل از این نظرسنجی قلیـ ـان مصرف کرده بوده. در بریتانیا از هر سه دانشجو یک نفر و در آلمان از هر چهار نفر یک نفر. در بسیاری از موارد، جوانان مصرف قلیـ ـان را زودتر از سیـ ـگار آغاز میکنند؛ حتی قبل از ۱۰ سالگی. بسیاری از آنان نیز گمان میکنند که ضرر قلیـ ـان کمتر از سیـ ـگار است.
کارشناسان پزشکی میگویند: هر وعده قلیـ ـان برابرمصرف یک پاکت سیـ ـگاراست. به صورتی که مصرف یک نخ سیـ ـگار بین ۵۰۰ سی سی تا یک لیتر دود تولید میکند، اما استفاده ی یک بار از قلیـ ـان ۱۰ تا ۲۰ لیتر دود تولید خواهد, دود استنشاق شده از قلیـ ـان، نه تنها همه ی مواد سرطان زای دود سیـ ـگار را دارا است، بلکه مونوکسیدکربن بیشتری هم دارد و متاسفانه به این حقیقت علمیتوجهی نمیشود
خطر قلیـ ـان میوه ای بیشتر است
توتون قلیـ ـان بر خلاف توتون سیـ ـگار دارای ماده ای مرطوب کننده به نام گلیسرین است. بسیاری مواد معطر و خوش طعم مثل اسانس سیب، نعنا، عسل یا حتی کاپوچینو نیز به توتون قلیـ ـان اضافه میشود. این مواد گرچه به نظر کم خطرتر به نظر میرسد، ولی در واقع این طور نیست.
در حین کشیدن قلیـ ـان، توتون آن تا ۳۰۰-۴۵۰ درجه سانتی گراد داغ میشود. این دوبرابر گرمایی است که هنگام سیـ ـگار کشیدن تولید میشود. بخار ایجاد شده از این طریق، با رد شدن از آب قلیـ ـان سرد میشود. اما این مسیر طولانی نیازمند یک پک عمیق و طولانی است. به این ترتیب مونواکسید کربن بیشتری نسبت به سیـ ـگار وارد خون انسان میشود. مصرف بیش از حد قلیـ ـان، میتواند به بیماری های قلبی یا حتی سکته ی قلبی و مغزی منجر شود.
محققان پزشکی در این باره میگویند: «مصرف قلیـ ـان میتواند به همان اندازه ی سیـ ـگار انسان را معتاد کند». او میافزاید: «مصرف قلیـ ـان میتواند به سرطان ریه، سرطان در ناحیه ی دهان و لب ها و همچنین سرطان مثانه بینجامد». زیان دیگر قلیـ ـان عفونت دهان است. آنها میافزایند: «زمانی که همه از یک قلیـ ـان استفاده میکنند بیماری های سل، هپاتیت و قارچ هم به راحتی میتوانند انتقال پیدا کنند.»
بازنده میگه میشه اما سخته
برنده میگه سخته اما میشه
برنده میگه سخته اما میشه