۰۳-۱۱-۹۶، ۱۲:۱۳ ب.ظ
کشور عمان در مسیر دریایی کشورهای حوزه خلیج فارس و هندوستان از دیرباز مکانی پررفت و آمد با بندرهایی شلوغ بوده است. همین ویژگی به تاثیرپذیری فرهنگی بالای مردمان این دیار انجامیده که انعکاس آن را می توان در خوراک و آشپزی آن به تماشا نشست.
هفته نامه همشهری شش و هفت - ناهید امامی پور: کشور عمان در مسیر دریایی کشورهای حوزه خلیج فارس و هندوستان از دیرباز مکانی پررفت و آمد با بندرهایی شلوغ بوده است. همین ویژگی به تاثیرپذیری فرهنگی بالای مردمان این دیار انجامیده که انعکاس آن را می توان در خوراک و آشپزی آن به تماشا نشست.
در این میان تاثیرات ذوق و سلیقه غذایی ایرانی با کاربرد برنج و نوشیدنی هایی همچون دوغ و بسیار برجسته و کاربرد ادویه جات هندی در خوراک مردم این سرزمین قابل توجه است. نکته جالب آن که کاربرد ادویه در خوراک های این کشور به گونه ای صورت می گیرد که غذاهای عمانی خلیجی هم تند و تیز نمی شوند.
غذاهای عمانی مرزبندی مشخصی با غذاهای دیگر کشورهای عربی و حوزه جنوبی خلیج فارس دارند. از سویی دیگر شیوه آشپزی در مناطق مختلف همین کشور نیز دارای تفاوت های بسیاری است؛ مثلا شیوه آشپزی در پایتخت؛ یعنی مسقط با شیوه پخت خوراک در جنوب عمان بسیار تفاوت دارد.
شاید رایج ترین چیزی که به طور مشترک در همه جای عمان بتوان آن را دید، همان قهوه و خرما است که همچون نمادی فرهنگی در گوشه و کنار این سرزمین دوست داشتنی خودنمایی می کند. عمان جایی است که عطر و بوی کهن فرهنگ شرقی را در کنار شیوه های نوین و امروزی در کنار هم به خوبی قرار داده و معجونی دل انگیز از این دو را به شما معرفی می کند.
رستوران الانقام
رستوران الانقام
یکی از سازه های هنری بسیار مشهور و موفق در شهر مسقط که در سال های اخیر صحنه برگزاری اجراهای هنری معتبر و ممتازی بوده سالن اپرای این شهر است. در کنار همین سالن رستوران الانقام قرار گرفته که درواقع بخشی از همین مجموعه به حساب می آید. برای حضور در این رستوران زیبا و جذاب لازم است که از پیش میزتان را رزرو کنید. طراحی دکوراسیون داخلی این رستوران با کاربرد دیواره های جداکننده چوبی مشبک و رنگ های قرمز آجری که همگی بخشی از میراث تزیینات معماری اسلامی این سرزمین کهن هستند، در راستای تزیینات و معماری سالن اصلی اپرا قرار داشته و در نگاهی می توان آن را نسخه رستورانی سالن اپرا به حساب آورد.
در الانقام علاوه بر سرای اصلی سه سرای ویژه نیز به چشم می خورد که برای مهمانی های جداگانه از مشتریان عمومی در نظر گرفته شده است. یکی از این سراها دارای مکان هایی حاوی پشتی برای نشستن روی زمین است؛ تجربه ای شرقی که جذابیت ویژه ای برای غربی ها دارد. در منور این رستوران که شامل فهرستی بلند بوده بیش از 70 نوع سالاد، سوپ، پیش غذا، خوراک اصلی و دسر را می توان دید. آنچه بیشتر در این منو دیده می شود چیدمانی از خوراک های بومی و اصیل عمانی است که البته با حال و هوایی مدرن ارائه شده و قیمت نسبتا بالایی نیز دارند. یک ویژگی مهم در منوی این رستوران وجود گزینه هایی است که به صورت مجموعه یا سِت ارائه می شود.
از سوپ های لذیذ و معروف این رستوران می توان به یک نوع سوپ دریایی به نام سوپ پاپلو اشاره کرد که شامل ماهی و میگوی پخته شده در لیمو عمانی و فلفل چیلی است و طعمی بی نظیر دارد. از سالادهای خوشمزه اینجا می توان به «سالاد فارفینا» اشاره کرد که مخلوطی از شاهی آبی، پیاز سفید و گوجه فرنگی گیلاسی است که با آب لیمو و چندین افزودنی دیگر طعم و عطری مطلوب پیدا می کند. یکی از خوراکی های اصلی و بسیار محبوب در این رستوران «شووا» است که در زبان عربی و در عمان بیشتر «قوزی» گفته می شود. شووا شامل گوشت بره است که به آرامی همراه با ادویه جاتی همچون زیره و جوز در کنار برخی از خشکبار همچون بادام هندی و کشمش پخته و با برنج عرضه می شود.
شووا در عمان در داخل برگ های نخل پیچیده و پس از پخته شدن بریده می شود. بریانی ماهی نیز از جمله خوراکی های اصلی و پرطرفدار اینجاست که با ماهی های تازه خلیج فارس و دریای عمان و ادویه جات معطر هندی طعمی رویایی و لذیذ دارد. برای دسر نیز بستنی زعفرانی اینجا بسیار محبوب و خوشمزه بوده و انتخابی خوب خواهدبود. یکی از ویژگی های جالب در این رستوران آن است که مشتریان می توانند در صورت ناآشنابودن با خوراک های آن در خواست آزمون خوراک بدهند؛ یعنی می توانند بخش های کوچکی از خوراکی های اصیل اینجا را به عنوان تِستر امتحان کرده و چنانچه از طعم شان راضی بودند سفارش دهند.
قهوه و خرما
قهوه و خرما
دید و بازدید مهمان نوازی شایسته از دیرباز در فرهنگ عمانی ها ریشه دوانده و در زندگی آنها نهادینه شده است. از دوران کهن در شهر و روستا مردم در گذر از کنار خانه دوستان یا نزدیکان شان سری به آنها زده و جویای احوال شان می شدند. در این هنگام وقتی که مهمانی سرزده از راه می رسید اگر حتی خوراک چندانی درخانه نبود حداقل یک فنجان قهوه و چند عدد خرما در هر خانه ای یافت می شد؛ یک نوشیدنی گوارا و یک میوه خوشمزه و مقوی که مورد پسند طبع هر عمانی است. بدین ترتیب این دو در کنار هم تبدیل به بخشی از فرهنگ ماندگار عمان شده و امروزه هم در کافه های سنتی یا مدرن می توان آنها را به وفور در گوشه و کنار شهرها یافت.
خرما در عمان از خوردنی های بسیار ارزشمندی است که هم تازه و هم خشک مصرف می شود. خرما نه تنها به مصرف خوراکی می رسد؛ بلکه در جای جای زندگی سنتی این مردمان از بخش های مختلف این درخت همچون ساقه و برگ آن برای ساخت وسایل زندگی همچون سبد و بخش هایی از خانه همچون سقف ها استفاده می شد. در بسیاری از خانه های بزرگ دارای باغ به ویژه در روستاها هر خانواده درختان خرمایی دارد که از میوه های آن، هم برای خانواده و هم برای پذیرایی از مهمانان استفاده می کند. حتی امروزه در بسیاری از مراکز اداری یا شرکت های خصوصی یک بشقاب خرمای درجه یک پذیرای مراجعان و مهمانان است، البته در کنار آن غالبا قهوه نیز یافت می شود.
قهوه عمانی معمولا رنگی متمایل به سبز دارد و از دانه هایی تهیه می شود که خیلی بو داده نبوده و با هل مخلوط شده است. در جریان دم کردن قهوه کمی گلاب نیز به آن افزوده می شود. قهوه معمولا در فنجان سرو می شود. در سنت عمانی ها رسم بر آن است که فنجان قهوه مهمانان را پس از خالی شدن پر می کنند و چنانچه مهمان فنجانش را تکان دهد نشانه آن است که دیگر تمایلی به پرشدن فنجان ندارد و برایش کافی است. یکی از قهوه خانه های زیبا و دنج در شهر مسقط در خیابان ساحلی الشاطی قرار گرفته و «المکان» نام دارد. نشستن در قهوه خانه و نوشیدن قهوه ناب عمانی با بهترین خرمای این سرزمین در کنار ساحل نیلگون یا یکی از لحظه های خوش و فراموش نشدنی می تواند به حساب آید.
از یهـ جاییـ بهـ بعدـ اگر نریـ خـــــری !