۱۹-۱۲-۹۶، ۰۹:۱۲ ق.ظ
روزنامه سازندگی - علی ملائکه: همه به شما توصیه می کنند رژیم غذایی متعادل و سالمی داشته باشید اما این رژیم سالم چیست؟ توصیه معمول شامل خوردن میوه ها و سبزی های گوناگون، غلات سبوس دار، لبنیات بی چربی یا کم چربی، غلاهای پروتئینی و روغن های گیاهی و همچنین محدود کردن چربی های اشباع شده، چربی های ترانس، شکر افزوده به فرآورده های غذایی و بالاخره نمک یا سدیم است.
امروزه رژیم های غذایی گوناگون با نام های متفاوت به مردم ارائه و ادعا می شود که آنها بهترین راه حل برای حفظ سلامت هستند، اما یافته های پژوهشی در مجموع از داشتن یک رژیم غذایی متعادل و انجام فعالیت های جسمی و ورزش به طور مرتب برای رسیدن به سلامت، پشتیبانی می کنند. پژوهش های پزشکی در حوزه تغذیه در سال 2017 نتایج متفاوتی به دست داده اند؛ برخی از آنها یافته های پیشین را تایید کردند و برخی دیگر باورهای رایج را مورد تردید قرار دادند.
1. سبزی و میوه برای بهبود سلامت روانی
یکی از مورد توجه ترین پژوهش ها در حوزه تغذیه در سال 2017 شواهد بیشتری در تایید اهمیت گنجاندن میوه ها و سبزی ها در یک رژیم غذایی متعادل به دست داد. این پژوهش در بخش تغذیه دانشگاه اوتاگو در نیوزیلند که یافته های آن در ژورنال ONE PLOS منتشر شد، به این نتیجه رسید که افزایش مصرف میوه و سبزی حتی برای مدت کوتاهی در حد 2 هفته می تواند سلامت روانی افراد را بهبود بخشد.
در این پژوهش در بخش تغذیه دانشگاه اوتاگو در نیوزیلند، گروهی از بزرگسالان جوان که به مدت 2 هفته هر روز میوه و سبزی اضافی دریافت کرده بودند، گزارش کردند انگیزه ها و سرزندگی شان افزایش یافته است.
در این بررسی گروهی از 171 دانشجوی 18 تا 25 ساله به مدت دو هفته به 3 گروه تقسیم شدند. یک گروه الگوی غذایی معمول شان را ادامه دادند و گروه دیگر هر روز 2 وعده میوه و سبزی تازه بیشتر (شامل هویج، کیوی، سیب و پرتقال) دریافت کردند. به گروه سوم هم کوپن هایی برای دریافت سبزی و میوه داده شد و برای آنها پیام های متنی با محتوای یادآوری مصرف بیشتر سبزی و میوه فرستادند.
نتایج نشان داد افرادی که مستقیما میوه و سبزی اضافی دریافت کردند، در طول هفته بیشتر این فرآورده ها (در حد 3.7 وعده در روز) را مصرف کردند و همین گروه هم ارتقای بهزیستی روانی را تجربه کردند و بهبودی از لحاظ انگیزش، سرزندگی و شکوفایی ذهنی را نشان دادند.
توصیه می شود بزرگسالان تلاش کنند هر روز 2 فنجان (حدود 250 گرم) میوه و 2 تا 3 فنجان (حدود 400 گرم) سبزی مصرف کنند. یک فنجان میوه معادل نصف یک گریپ فروت یا یک پرتقال بزرگ و یک فنجان سبزی معادلت یک فلفل قرمز بزرگ یا یک سبب زمینی شیرین بزرگ تنوری است.
از یهـ جاییـ بهـ بعدـ اگر نریـ خـــــری !